Cathedral Court, Blackburn

dBx Acoustics worked with Purcell on the acoustic design of the new Cathedral Court development in Blackburn. Our involvement in the project began in 2013 during concept design and continued to the scheme’s completion in July 2016.

Situated adjacent to the Cathedral, the new mixed use building includes townhouses and apartments for the Clergy, rooms for choral scholars, a refectory, library, and Cathedral offices. The acoustic design was required to significantly exceed the basic standard required by Approved Document E, and also to use modern building techniques and materials such as glulam timber frames as well as incorporating natural and reclaimed materials.

As well as achieving a high standard of acoustic privacy between the residences, dBx Acoustics worked to control noise transfer between office and residential units and worked with the M&E consultants to specify noise control for building services both within and external to the building. We also worked with the Architect to develop facade and glazing configurations appropriate to control noise intrusion into the residences such that occupants would have appropriate acoustic conditions for both rest and sleep.

It is believed to be the first group of new domestic buildings at any English cathedral for over 500 years. The cathedral itself was built in 1826 and was granted cathedral status in 1926, but stands on a foundation that is believed to date back to 596.

Canon Andrew Hindley, Canon Sacrist, commented: “This building has been delivered by the determination of many, many people. It has had a number of false dawns and almost didn’t happen. It has already been and will continue to be life changing and life-giving in so many ways to the Cathedral Community, the people of Blackburn and the County and beyond.”

dBx helps boost productivity in co-working space

As the workplace evolves, more and more people are working flexibly – whether that be late at night, from a sun terrace in Italy, or in a specially designed co-working space.

Clockwise provide the latter – contemporary private offices and shared workspace with flexible membership plans. With sites in Belfast, Edinburgh and Glasgow, we were delighted to be asked to work on their “new kid on the dock” at the iconic Edward Pavilion on Liverpool’s world-famous Albert Dock.

Appointed by international construction company Ardmac in 2018 and working alongside architects 74, we were asked to help with specifying partitions between the workspaces. Sound insulation is very important for bustling co-working spaces, helping to provide settings that support different activities, such as having private conversations, focused/individual work and collaborative sessions.

We assisted the partition specification and detailing to maintain sound insulation between different workspaces while ensuring we didn’t impact the fabric of the building, which is a 19th century warehouse with preserved original features, including cast iron columns, Victorian brickwork and barrel vaulted ceilings.

We also worked on building services noise control, particularly on the upper floor, which features air handling units sitting on plant decks suspended within the open plan office space.

A historic building on a historic site, we’re proud to have worked on this challenging and exciting project.

","versionString":"wp\/v2\/"}; /* ]]> */