Castle Cinema, Hackney

dBx Acoustics were the acoustic consultants for the resurrection of Hackney’s Castle Cinema. Originally opened in 1913, the cinema operated until 1958 since when it has been a bingo hall, a snooker hall, and a warehouse. Our involvement began in 2014 when we visited the space to measure sound insulation of the separating walls and floor, and the roof, as well as to carry out an environmental noise survey against which to assess future entertainment and building services noise emissions.

Working with the design team, we created an acoustic model of the space to optimise the placement of acoustically absorptive finishes within the space, particularly to control unwanted sound focusing from the ornate curved ceiling.

Given the historic nature of the space and the original ornate plasterwork, the acoustic treatments included acoustic plaster as well as more traditional fabric panels.

The space opened in March 2017 and is a firm favourite with Team dBx whenever we find ourselves in the area!

dBx helps boost productivity in co-working space

As the workplace evolves, more and more people are working flexibly – whether that be late at night, from a sun terrace in Italy, or in a specially designed co-working space.

Clockwise provide the latter – contemporary private offices and shared workspace with flexible membership plans. With sites in Belfast, Edinburgh and Glasgow, we were delighted to be asked to work on their “new kid on the dock” at the iconic Edward Pavilion on Liverpool’s world-famous Albert Dock.

Appointed by international construction company Ardmac in 2018 and working alongside architects 74, we were asked to help with specifying partitions between the workspaces. Sound insulation is very important for bustling co-working spaces, helping to provide settings that support different activities, such as having private conversations, focused/individual work and collaborative sessions.

We assisted the partition specification and detailing to maintain sound insulation between different workspaces while ensuring we didn’t impact the fabric of the building, which is a 19th century warehouse with preserved original features, including cast iron columns, Victorian brickwork and barrel vaulted ceilings.

We also worked on building services noise control, particularly on the upper floor, which features air handling units sitting on plant decks suspended within the open plan office space.

A historic building on a historic site, we’re proud to have worked on this challenging and exciting project.

","versionString":"wp\/v2\/"}; /* ]]> */