111 Piccadilly, Manchester

dBx Acoustics supported Bruntwood throughout the redevelopment of the ground floor into flexible co-working space at 111 Piccadilly, Manchester.

Completed in 2020, the project was designed in accordance with the WELL – link to https://www.wellcertified.com/ building standard, which requires consideration of appropriate internal noise levels, privacy between adjacent spaces and room acoustics.

Acoustic concerns for this scheme included providing appropriate control of reverberation in areas including a cafe, open plan shared workspace and meeting rooms, while retaining the exposed coffered concrete soffit which is a feature of the building.

Where workspace is shared, privacy during meetings becomes especially important. To this end all partitions to meeting rooms, including doors and glazed panels, were acoustically specified. A folding partition dividing the largest meeting room was installed to meet the specific acoustic criteria.

dBx Acoustics supported the project with a noise survey and noise impact assessment for new items of external plant, and an assessment of noise break-in and noise emissions via the retained facade.

dBx helps boost productivity in co-working space

As the workplace evolves, more and more people are working flexibly – whether that be late at night, from a sun terrace in Italy, or in a specially designed co-working space.

Clockwise provide the latter – contemporary private offices and shared workspace with flexible membership plans. With sites in Belfast, Edinburgh and Glasgow, we were delighted to be asked to work on their “new kid on the dock” at the iconic Edward Pavilion on Liverpool’s world-famous Albert Dock.

Appointed by international construction company Ardmac in 2018 and working alongside architects 74, we were asked to help with specifying partitions between the workspaces. Sound insulation is very important for bustling co-working spaces, helping to provide settings that support different activities, such as having private conversations, focused/individual work and collaborative sessions.

We assisted the partition specification and detailing to maintain sound insulation between different workspaces while ensuring we didn’t impact the fabric of the building, which is a 19th century warehouse with preserved original features, including cast iron columns, Victorian brickwork and barrel vaulted ceilings.

We also worked on building services noise control, particularly on the upper floor, which features air handling units sitting on plant decks suspended within the open plan office space.

A historic building on a historic site, we’re proud to have worked on this challenging and exciting project.

","versionString":"wp\/v2\/"}; /* ]]> */